Η Κεντρική και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες των Γ.Α.Κ. δημιουργούν συνέργειες, αναπτύσσουν δράσεις και παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο της αρχειονομίας, με απώτερο σκοπό την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών αλλά και την παροχή τεχνογνωσίας σε φορείς και ιδιώτες.
Τα Γ.Α.Κ., ως Εθνικός αρχειακός φορέας, εργάζεται για την εφαρμογή και διάδοση στο ευρύ κοινό των βασικών αρχών της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Αρχεία (αγγλικά και ελληνικά), όπως αυτές εγκρίθηκαν, το 2011, από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO.
κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, η Γραμματεία του Προγράμματος «Memory of the World (MoW)» της UNESCO εργάστηκε με σκοπό να διευκρινιστεί η εννοιολογική και πρακτική σύνδεση μεταξύ της καταγεγραμμένης πολιτιστικής κληρονομιάς (documentary heritage) και των πανδημιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιοποιήθηκε μία σημαντική κοινή ανακοίνωση που συνυπογράφηκε τόσο από την UNESCO, όσο και από σημαντικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς της εταίρους, όπως είναι η International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA), το International Council on Archives (ICA), το International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property (ICCROM), το International Council of Museums (ICOM) και το Co-ordinating Council of Audiovisual Archives Associations (CCAAA).
Διαβάστε την κοινή ανακοίνωση στην αγγλική και ελληνική γλώσσα.
Μπορείτε να δείτε περισσότερες σχετικές πληροφορίες εδώ.
Σε συνέχεια της ανωτέρω κοινής ανακοίνωσης, μία νέα ανακοίνωση με τίτλο: "COVID-19: Το καθήκον για τεκμηρίωση δεν σταματάει σε περιόδους κρίσης, αντίθετα, τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, αποτελεί αναγκαιότητα" δημοσιεύτηκε από το International Council on Archives (ICA) και το International Conference of Information Commissioners, με την υποστήριξη των: ARMA International, CODATA, Digital Preservation Coalition, Research Data Alliance, UNESCO Memory of the World and World Data System.
Διαβάστε την κοινή ανακοίνωση στην αγγλική και ελληνική γλώσσα.
Μπορείτε να δείτε περισσότερες σχετικές πληροφορίες εδώ.
Ακολουθούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις συνεργασιών της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γ.Α.Κ. με φορείς του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού
Το 2015 καταρτίστηκε «Μνημόνιο Συνεργασίας» μεταξύ των Γ.Α.Κ. και του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, με σκοπό την καλλιέργεια αρχειακής συνείδησης στους δημότες και στους φορείς του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού και τη συνδιοργάνωση δράσεων μεταξύ των Γ.Α.Κ. και του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.
Με το «Μνημόνιο», καθορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των φορέων, ενώ ο σκοπός επιτυγχάνεται μέσω των δράσεων:
- της εποπτείας και εύρυθμης λειτουργίας του (υπό ίδρυση) «Ειδικού Αρχείου» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν. 1946/1991 - Παροχή τεχνογνωσίας εκ μέρους των Γ.Α.Κ.
- της συνδιοργάνωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων (9 Ιουνίου εκάστου έτους).
- της οργάνωσης εκθέσεων προβολής αρχειακού υλικού.
- των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την υποστήριξη του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού για την ανάδειξη των αρχείων ως εκπαιδευτικού εργαλείου.
- των προγραμματισμένων ξεναγήσεων στα Γ.Α.Κ., με την πρωτοβουλία του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.
- της φιλοξενίας επιστημονικών εκδηλώσεων και συναντήσεων Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού στο κτήριο της Κεντρικής Υπηρεσίας (Κ.Υ.) των Γ.Α.Κ. και αντιστοίχως, της δωρεάν φιλοξενίας δραστηριοτήτων των Γ.Α.Κ. σε αίθουσες και κτήρια που διαθέτει ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού που συνάδουν με τις πολιτιστικές στρατηγικές των δύο φορέων.
- της διαμόρφωσης τμήματος του κήπου της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ. σε πρότυπο μεσογειακό κήπο και η φροντίδα για τη διατήρησή του.
Ίδρυμα Γ. Ζογγολόπουλου
Το 2012, τα Γ.Α.Κ. υπέγραψαν Ιδιωτικό Συμφωνητικό Χρησιδανείου με το Ίδρυμα Γ. Ζογγολόπουλου, στο πλαίσιο της εγκατάστασης ενός πρωτότυπου υδροκίνητου γλυπτού «Τρεις Κύκλοι - 1978», το οποίο τοποθετήθηκε στην υφιστάμενη δεξαμενή νερού στην κεντρική είσοδο του κτηρίου των Γ.Α.Κ.
Έκτοτε, οι δύο φορείς έχουν στενή συνεργασία και συμπράττουν στην υλοποίηση κοινών δράσεων πολιτιστικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Τη χρονιά υπογραφής του ανωτέρου Συμφωνητικού και στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στα Γ.Α.Κ. με τίτλο: «Όταν τα αρχεία συναντούν την τέχνη», με συνδιοργανωτές το Ίδρυμα Γ. Ζογγολόπουλου και το Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το υδροκίνητο γλυπτό «Τρεις Κύκλοι - 1978» και το αρχειακό υλικό που φυλάσσεται στα Γ.Α.Κ. σχετικά με τον τιμώμενο γλύπτη.
Η έκθεση αρχιτεκτονικών σχεδίων, που προέρχονται από το αρχείο των Γ.Α.Κ., της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και το Ίδρυμα Γ. Ζογγολόπουλου πλαισίωσε την εκδήλωση, με ταυτόχρονη προβολή βίντεο από τη σειρά πολιτισμού «Παρασκήνιο», αφιερωμένο στον γλύπτη, που παραχωρήθηκε από τη Διεύθυνση Μουσείου και Αρχείου της ΕΡΤ.
Η συνεργασία μεταξύ Γ.Α.Κ. και Ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου συνεχίζεται απρόσκοπτα μέχρι και σήμερα και σχεδιάζονται νέες δράσεις.
ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ
Φιλοτελικό Μουσείο
Το 2015 υπογράφηκε από τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού η σύσταση κοινής επιτροπής για την καταγραφή του μουσειακού-αρχειακού υλικού που εμπεριέχεται στη συλλογή του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου, καθώς και των αντικειμένων της βιβλιοθήκης. Σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπουργικής απόφασης, ορίστηκαν τέσσερις (4) τεχνικοί σύμβουλοι (από τους οποίους ο ένας, υπάλληλος των Γ.Α.Κ.), ως μέλη Επιτροπής Τεχνογνωσίας.
Έκτοτε και μέχρι σήμερα, εξειδικευμένοι υπάλληλοι των Γ.Α.Κ., αρχειονόμοι και συντηρητές αρχειακού και βιβλιακού υλικού, επισκέπτονται (κατόπιν αίτηματος) το Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο, με σκοπό αρχικά τη διερεύνηση της συνδρομής των Γ.Α.Κ. στο έργο της καταγραφής του αρχειακού – μουσειακού υλικού του Φιλοτελικού Μουσείου, το οποίο θα περιέλθει από τα ΕΛΤΑ στην Υπηρεσία Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και, στη συνέχεια, παροχής ευρύτερης τεχνογνωσίας.
Ιερά Σύνοδος
Το 2013, μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για ψη φιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου της μέσα από το έργο «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για την ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδος και την ενημέρωση – κατάρτιση πολιτών και κληρικών» με αντικείμενο: προετοιμασία αρχείου και συντονισμός επιστημονικής τεκμηρίωσης υλικού, τα Γ.Α.Κ., επισημαίνοντας κάποιες ελλείψεις στο σχεδιασμό του εν λόγω έργου, αποφάσισαν, στο μέτρο των δυνατοτήτων της Υπηρεσίας, την παροχή συνδρομής προς το Ιστορικό Αρχείο της Ιεράς Συνόδου με στόχο την ολοκλήρωση του Έργου.
Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών
Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών που συστάθηκε το 1973 και διατηρεί, έως και σήμερα, ένα σημαντικό αρχειακό υλικό 40 και πλέον ετών, ζήτησε από τα Γ.Α.Κ. τη συνεργασία τους για την αυτοψία του αρχειακού υλικού της Εταιρείας ώστε να χαρτογραφηθεί και να αξιοποιηθεί το περιεχόμενο του συγκεκριμένου όγκου των αρχείων της. Τα Γ.Α.Κ. ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση αυτή με την αυτοψία και παροχή τεχνογνωσίας από εξειδικευμένους αρχειονόμους της Υπηρεσίας.
Με αφετηρία τη συνεργασία αυτή, το 2017, υλοποιήθηκε και προβλήθηκε στο Κανάλι της Βουλής, επεισόδιο σειράς ντοκιμαντέρ «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» που αφορούσε στην προβολή του επαγγέλματος του αρχειονόμου και του συντηρητή αρχειακού και βιβλιακού υλικού, που αποτελούν τις δύο βασικές ειδικοτήτες που απασχολούνται στα Γ.Α.Κ.
Επίσης, το 2017, στο πλαίσιο εορτασμού Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων, τα Γ.Α.Κ. διοργάνωσαν την εκδήλωση με τίτλο «εκ γυναικός πηγάζει τα κρείττω», διαδρομές στις αρχειακές πηγές, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, το Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, την Τράπεζα της Ελλάδος, την ΕΡΤ και την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Η Εταιρεία παραχώρησε επιλεγμένα τεκμήρια, από το αρχείο της σκηνοθέτιδας Μαρίας Πλυτά, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην έκθεση αρχειακού υλικού που πλαισίωνε την εν λόγω εκδήλωση.
ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου
Η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου (ΓΓΣΚΕ) και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) προχώρησαν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας προς συντονισμό της δράσης τους για την πληρέστερη διαχείριση και αξιοποίηση των αρχείων του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Συγκεκριμένα, μέσω του μνημονίου συνεργασίας επιδιώκεται:
- ο εντοπισμός και διάσωση αρχείων
- η επίσπευση των διαδικασιών καταγραφής και μεταφοράς τους στα Γ.Α.Κ.
- η αποσυμφόρηση υπηρεσιών
- η αναβάθμιση της λειτουργίας και του ρόλου των Γ.Α.Κ.
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Αρχείων Τάξις
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Τεκμηρίων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Αρχείων Τάξις» ιδρύθηκε το 2011 με έδρα την Καλαμάτα και αποτελεί ένα συλλογικό εγχείρημα, το οποίο φιλοδοξεί να συμβάλλει ενεργά στη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, δίνοντας έμφαση στα ιστορικά τεκμήρια και ιδιαίτερα στα ιστορικά αρχεία. Μέσα από τις ποικίλες δράσεις της στοχεύει:
1. στη διάσωση, ταξινόμηση, επεξεργασία, διαχείριση και προστασία αρχειακών καταλοίπων και ιστορικών τεκμηρίων,
2. στην καλλιέργεια της αρχειακής συνείδησης σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και συνολικά στην ελληνική κοινωνία,
3. στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων,
4. στη χρήση των νέων τεχνολογιών για την διάσωση, προβολή και αξιοποίηση των ιστορικών τεκμηρίων.
Τα Γ.Α.Κ. συνεργάζονται με την Αρχείων Τάξις και συμφώνησαν να προβούν στην εγγραφή τους στη διαδικτυακή πλατφόρμα «Archive Alert», με απώτερο σκοπό τη διάσωση και την προβολή των αρχείων, καθώς και τον εμπλουτισμό του Εθνικού Ευρετηρίου Αρχείων. Στην εν λόγω πλατφόρμα μεμονωμένα άτομα, φορείς και συλλογικότητες μπορούν να δηλώνουν αρχεία και άλλο πολιτιστικό υλικό που θεωρούν ότι κινδυνεύει, λόγω άγνοιας, αμέλειας ή λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.
Η Ιστορία της Οικογένειας στην Ελλάδα
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) συνεργάστηκαν με την κ. Βιολέττα Χιονίδου, Senior Lecturer in European History, Newcastle University, UK, παρέχοντας έναν αριθμό απογραφών για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με τον τίτλο «Η Ιστορία της Οικογένειας στην Ελλάδα».
Η βάση περιέχει μια σημαντική συλλογή απογραφών των Κυθήρων του 18ου και 19ου αιώνα, της Μυκόνου του 1861 και της Ερμούπολης του 1861, 1870 και 1879 και επιτρέπει στο κοινό να αναζητήσει τους προγόνους του.
Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα και να περιηγηθείτε στη βάση εδώ:
→ https://apps.ncl.ac.uk/GreekFamilyHistory/Page/Home
Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών
Το 2016 η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.ΕΘ. προχώρησε στη ρύθμιση γενικότερων θεμάτων σχετικών με τις βιβλιοθήκες και ειδικότερα στη σύσταση Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, σε αντικατάσταση του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, Γενικών Αρχείων του Κράτους και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Νόμου 4415/2016 «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», ως μέλη του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών ορίζονται μεταξύ άλλων και ο εκάστοτε Γενικός Διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους και το αναπληρωματικό του μέλος, που υποδεικνύεται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Αν επιθυμείτε να συνεργαστείτε με την Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ., παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Τμήμα Προβολής, Επικοινωνίας και Εκπαιδευτικών Δράσεων.
Για συνεργασίες και δράσεις των Περιφερειακών Υπηρεσιών, επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες των κατά τόπους Υπηρεσιών των Γ.Α.Κ.
Γ.Α.Κ. & ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΡΧΕΙΑΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Τα Γ.Α.Κ. επιδιώκουν τη συνεχή επιστημονική ενημέρωση και δράση σε διεθνές επίπεδο, μετέχοντας σε οργανισμούς και θεσμικά όργανα σχετικά με το ευρύτερο αντικείμενο της αρχειονομίας και της επιστήμης της πληροφορίας, καθώς και σε ευρωπαϊκά έργα αντίστοιχου περιεχομένου.Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων - International Council on Archives (ICA)
Τα Γ.Α.Κ. είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων / International Council on Archives (ICA) ως Εθνική Αρχειακή Υπηρεσία. Μέσω αυτού, η Υπηρεσία παρακολουθεί τις εξελίξεις και συμμετέχει σε διεθνή αρχειακά συνέδρια. Ενδεικτικά αναφέρεται το International Annual Conference (πρώην Διεθνές Συνέδριο της Στρογγυλής Τράπεζας των Αρχείων - International Conference of the Round Table on Archives – CITRA).
Η συμμετοχή των Γ.Α.Κ. στον μεγαλύτερο διεθνή αρχειακό οργανισμό –ο οποίος προάγει τη συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους αρχειακούς φορείς και είναι ένας φορέας με ιδιαίτερο επιστημονικό έργο στη δημιουργία προτύπων, κανόνων και βέλτιστων πρακτικών σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης του αρχειακού υλικού– κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.
Στο πλαίσιο της εξωστρεφούς και συνεργατικής στρατηγικής –σε διεθνές επίπεδο– η Υπηρεσία παρακολουθεί συστηματικά τις διεθνείς εξελίξεις, συμμετέχοντας ενεργά στις επιστημονικές συναντήσεις Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ομάδας Αρχείων / European Archives Group (EAG) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Εθνικών Αρχειονόμων / European Board of National Archivists (EBNA), καθώς και στο DLM Forum.
European Board of National Archivists (EBNA)
Το European Board of National Archivists (EBNA) συνέρχεται κάθε εξάμηνο στην πρωτεύουσα της χώρας η οποία έχει εκάστοτε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις εργασίες του συμμετέχουν οι Διευθυντές των εθνικών/κρατικών αρχείων των χωρών-μελών της Ε.Ε. Στις συναντήσεις αυτές συζητούνται στρατηγικά θέματα τα οποία αφορούν το επάγγελμα του αρχειονόμου και τις υπηρεσίες που παρέχουν τα αρχεία, όπως η διατήρηση των ηλεκτρονικών αρχείων, η ψηφιοποίηση, η κλοπή, οι φυσικές καταστροφές κτλ.
Η συμμετοχή των Γ.Α.Κ. στο συγκεκριμένο όργανο είναι σημαντική εφόσον δίνεται η δυνατότητα στην Υπηρεσία να λαμβάνει μέρος σε συναντήσεις όπου λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον των αρχειακών φορέων και την εξέλιξή τους στο πλαίσιο της Ε.Ε. Κατά συνέπεια, το όργανο ΕΒΝΑ αποτελεί ένα ουσιαστικό σύνδεσμο ανάμεσα στα Γ.Α.Κ. και στην Ε.Ε. σε επίπεδο επιστημονικών εξελίξεων, αλλά κυρίως σε επίπεδο παρακολούθησης και συμμετοχής της Υπηρεσίας σε αποφάσεις πολιτικής για το χώρο των αρχείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Διοργάνωση Συνάντησης Εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Εθνικών Αρχειονόμων / European Board of National Archivists (E.B.N.A.) στα Γ.Α.Κ.
Τον Ιούνιο του 2014, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) διοργάνωσαν, με μεγάλη επιτυχία, στο πλαίσιο ανάληψης, εκ μέρους της Ελλάδας, της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Συνάντηση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Εθνικών Αρχειονόμων / European Board of National Archivists (E.B.N.A.)
Συνοπτική εικόνα της ανωτέρω δράσης προκύπτει από τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ημερομηνίες Διεξαγωγής: 5 & 6 Ιουνίου 2014
- Χώρος διεξαγωγής: Ζάππειο Μέγαρο – Αίθουσα Journey
- Αριθμός συμμετεχόντων: 59
- Συμμετέχοντες: Γενικοί Διευθυντές των Εθνικών Αρχείων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εθνικοί εμπειρογνώμονες σε θέματα αρχείων από τις χώρες αυτές, εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες
- Αριθμός ομιλιών: 15
- Επίσημοι Προσκεκλημένοι από την Ελλάδα: Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας και Εφορεία των Γ.Α.Κ.
Το πρόγραμμα και οι ομιλίες της Συνάντησης, με παράλληλη διερμηνεία σε αγγλικά, γαλλικά, και ελληνικά, είχαν τις ακόλουθες θεματικές:
1. Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυση των Γ.Α.Κ., ο Πρόεδρος της Εφορείας των Γ.Α.Κ., κ. Νίκος Καραπιδάκης, η Διευθύντρια των Γ.Α.Κ., κ. Μαριέττα Μινώτου και ο Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, κ. Νέστωρ Μπαμίδης αναφέρθηκαν στην ιστορική διαδρομή, στους σκοπούς και τους στόχους της Υπηρεσίας. Παράλληλα, έμφαση δόθηκε στην ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού, που έχει πραγματοποιηθεί και στη χρήση του λογισμικού διαχείρισης αρχειακών δεδομένων «@ρχειομνήμων».
2. Μελέτες περίπτωσης (case studies) χωρών όπως το Βέλγιο, η Νορβηγία και η Μάλτα που αφορούν στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πολίτες, μέσα από την εμπειρία των εθνικών αρχειακών φορέων.
3. Αρχεία και νέες τεχνολογίες: διαδίκτυο, κοινωνικά δίκτυα και αρχειακοί φορείς. Εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισλανδίας και της Ελλάδας παρουσίασαν τον τρόπο αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην εποχή του διαδικτύου προβάλλοντας τον αρχειακό πολιτισμό.
4. Αρχεία, δημόσια διοίκηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση: η πρόκληση διαχείρισης ανοικτών δεδομένων. Ειδικοί επιστήμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και οι εκπρόσωποι της Ολλανδίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας ανέπτυξαν στις ομιλίες τους τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα των ανοικτών δεδομένων.Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των συνεδριάσεων και για πρώτη φορά στο πλαίσιο της κοινής συνάντησης εργασίας των ΕΒΝΑ / EAG, ξεκίνησε στην Αθήνα μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συζήτηση που επικεντρώθηκε στο μέλλον της συνεργασίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των αρχειακών φορέων, με μία, από κοινού, παρουσίαση των θέσεων εκπροσώπων των Εθνικών Αρχείων της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας.
Οι επιστημονικές συναντήσεις εργασίας πραγματοποιήθηκαν, με μεγάλη επιτυχία, δεδομένων των συγχαρητηρίων ηλεκτρονικών και προφορικών μηνυμάτων που δεχτήκαμε με την ολοκλήρωσή τους.
Ευρωπαϊκή Ομάδα Αρχείων / European Archives Group (E.A.G.)
H Σύσταση της 14ης Νοεμβρίου 2005 του Συμβουλίου της Ευρώπης πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ομάδας Αρχείων / European Archives Group (E.A.G.) προκειμένου να επεξεργαστεί και προωθήσει τα εξής πέντε μέτρα άμεσης προτεραιότητας για την ανάπτυξη και προαγωγή των αρχείων στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση:
α. Συντήρηση των αρχείων και πρόληψη καταστροφών,
β. Διεπιστημονική συνεργασία στον τομέα των ηλεκτρονικών αρχείων,
γ. Δημιουργία και διατήρηση μιας διαδικτυακής πύλης αρχείων στην Ε.Ε.,
δ. Δημιουργία μιας βάσης νομικών δεδομένων για τα αρχεία της Ε.Ε. και
ε. Πρόληψη κλοπής αρχείων.
Οι συναντήσεις της ομάδας του EAG είναι εξαμηνιαίες.
Διοργάνωση Συνάντησης Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ομάδας Αρχείων / European Archives Group (E.A.G.) στα Γ.Α.Κ.
Τον Ιούνιο του 2014, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) διοργάνωσαν, με μεγάλη επιτυχία, στο πλαίσιο ανάληψης, εκ μέρους της Ελλάδας, της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Συνάντηση Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ομάδας Αρχείων / European Archives Group (E.A.G.)
Συνοπτική εικόνα της ανωτέρω δράσης προκύπτει από τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ημερομηνίες Διεξαγωγής: 5 & 6 Ιουνίου 2014
- Χώρος διεξαγωγής: Ζάππειο Μέγαρο – Αίθουσα Journey
- Αριθμός συμμετεχόντων: 59
- Συμμετέχοντες: Γενικοί Διευθυντές των Εθνικών Αρχείων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εθνικοί εμπειρογνώμονες σε θέματα αρχείων από τις χώρες αυτές, εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες
- Αριθμός ομιλιών: 15
- Επίσημοι Προσκεκλημένοι από την Ελλάδα: Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας και Εφορεία των Γ.Α.Κ.
Το πρόγραμμα και οι ομιλίες της Συνάντησης, με παράλληλη διερμηνεία σε αγγλικά, γαλλικά, και ελληνικά, είχαν τις ακόλουθες θεματικές:
1. Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυση των Γ.Α.Κ., ο Πρόεδρος της Εφορείας των Γ.Α.Κ., κ. Νίκος Καραπιδάκης, η Διευθύντρια των Γ.Α.Κ., κ. Μαριέττα Μινώτου και ο Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, κ. Νέστωρ Μπαμίδης αναφέρθηκαν στην ιστορική διαδρομή, στους σκοπούς και τους στόχους της Υπηρεσίας. Παράλληλα, έμφαση δόθηκε στην ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού, που έχει πραγματοποιηθεί και στη χρήση του λογισμικού διαχείρισης αρχειακών δεδομένων «@ρχειομνήμων».
2. Μελέτες περίπτωσης (case studies) χωρών όπως το Βέλγιο, η Νορβηγία και η Μάλτα που αφορούν στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πολίτες, μέσα από την εμπειρία των εθνικών αρχειακών φορέων.
3. Αρχεία και νέες τεχνολογίες: διαδίκτυο, κοινωνικά δίκτυα και αρχειακοί φορείς. Εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισλανδίας και της Ελλάδας παρουσίασαν τον τρόπο αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην εποχή του διαδικτύου προβάλλοντας τον αρχειακό πολιτισμό.
4. Αρχεία, δημόσια διοίκηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση: η πρόκληση διαχείρισης ανοικτών δεδομένων. Ειδικοί επιστήμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και οι εκπρόσωποι της Ολλανδίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας ανέπτυξαν στις ομιλίες τους τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα των ανοικτών δεδομένων.Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των συνεδριάσεων και για πρώτη φορά στο πλαίσιο της κοινής συνάντησης εργασίας των ΕΒΝΑ / EAG, ξεκίνησε στην Αθήνα μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συζήτηση που επικεντρώθηκε στο μέλλον της συνεργασίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των αρχειακών φορέων, με μία, από κοινού, παρουσίαση των θέσεων εκπροσώπων των Εθνικών Αρχείων της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας.
Οι επιστημονικές συναντήσεις εργασίας πραγματοποιήθηκαν, με μεγάλη επιτυχία, δεδομένων των συγχαρητηρίων ηλεκτρονικών και προφορικών μηνυμάτων που δεχτήκαμε με την ολοκλήρωσή τους.
Document Lifecycle Management (DLM) Forum
Το Document Lifecycle Management (DLM) Forum δημιουργήθηκε από μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 1997, έχοντας την υποστήριξη των Εθνικών Αρχείων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι το 2002 το DLM Forum ήταν μία συνεργατική προσπάθεια η οποία καθοδηγούνταν από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη συνέχεια, το DLM Forum εξελίχθηκε σε μία ευρύτερη κοινότητα των ενδιαφερόμενων εμπλεκόμενων μερών στο χώρο των αρχείων (ιστορικών και ενεργών), των εγγράφων και της διαχείρισης του κύκλου ζωής της σε όλη την Ευρώπη.
Από το τρίτο συνέδριο της Βαρκελώνης το 2002, το DLM Forum είναι πλέον ένα ανεξάρτητο όργανο και δέχεται μέλη από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Περιλαμβάνει πλέον προμηθευτές, τελικούς χρήστες, ιδρύματα και ενώσεις. Το DLM Forum είναι ένα ευρωπαϊκό κέντρο το οποίο ορίζει πρότυπα και οδηγίες για τη διαχείριση της ηλεκτρονικής πληροφορίας και των ηλεκτρονικών αρχείων.
Στην παρούσα φάση, το συγκεκριμένο όργανο αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς φορείς σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στον ορισμό κατευθυντήριων οδηγιών και προτύπων που αφορούν το χώρο της διαχείρισης των ηλεκτρονικών αρχείων. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι το 2001 το DLM Forum δημοσίευσε το ευρωπαϊκό πρότυπο MoReq (Model Requirements for the Management of Electronic Records). Το 2008 δημοσιεύθηκε το MoReq2. Το πρότυπο αυτό περιγράφει και μοντελοποιεί τις λειτουργικές απαιτήσεις για τη διαχείριση των ηλεκτρονικών αρχείων και επικεντρώνεται κυρίως τις λειτουργικές απαιτήσεις των συστημάτων διαχείρισης των ηλεκτρονικών αρχείων (Electronic Records Management Systems / ERMS).
Τα Γ.Α.Κ. αποτελούν ενεργό μέλος του ευρωπαϊκού οργάνου DLM Forum, συμμετέχοντας στις επιστημονικές συναντήσεις του με σχετικές ομιλίες και επιστημονικές παρεμβάσεις. Στις συναντήσεις του οργάνου αυτού, που πραγματοποιούνται κάθε εξάμηνο στην χώρα που έχει εκάστοτε την Προεδρία της Ε.Ε., σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, τα Γ.Α.Κ. συμμετείχαν με επιστημονικό προσωπικό.
Διοργάνωση Συνάντησης του Φόρουμ για τη Διαχείριση του Κύκλου Ζωής των Εγγράφων / DLM (Document Lifecycle Management) Forum Foundation στα Γ.Α.Κ.
Τον Ιούνιο του 2014, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) διοργάνωσαν, με μεγάλη επιτυχία, στο πλαίσιο ανάληψης, εκ μέρους της Ελλάδας, της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Συνάντηση του Φόρουμ για τη Διαχείριση του Κύκλου Ζωής των Εγγράφων / DLM (Document Lifecycle Management) Forum Foundation
Συνοπτική εικόνα της ανωτέρω δράσης προκύπτει από τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ημερομηνίες Διεξαγωγής: 10 και 11 Ιουνίου 2014
- Χώρος διεξαγωγής: Υπουργείο Εξωτερικών - Αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης»
- Αριθμός συμμετεχόντων: 80
- Αριθμός εγγεγραμμένων: 124
- Συμμετέχοντες: Διευθυντές Εθνικών Αρχείων, Ανώτατα Στελέχη Αρχειακών Οργανισμών, Επικεφαλής Εταιρειών, IT Experts, Επικεφαλής Υπουργείων, Στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, Ακαδημαϊκοί, Επαγγελματίες του χώρου (αρχειονόμοι, τεχνικοί πληροφορικής, κ.ά.)
- Αριθμός ομιλιών: 18
- Αριθμός ομιλητών: 24
- Προσκεκλημένοι ακροατές: Εφορεία των ΓΑΚ, Ακαδημαϊκοί, Υπουργοί
Το πρόγραμμα και οι ομιλίες της Συνάντησης είχαν τις εξής θεματικές:
- συστήματα διαχείρισης ηλεκτρονικών αρχείων
- ηλεκτρονικά αρχεία, δημόσια διοίκηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση
- μέλλον του MOREq
- μελέτες περίπτωσης (case studies) εφαρμογών διαχείρισης συστημάτων ηλεκτρονικών αρχείων
- διαχείριση αρχείων και νέες τεχνολογίες
- E-ARK project
Η διοργανώτρια χώρα εκπροσωπήθηκε στο πρόγραμμα με ομιλία, με θέμα «Οι προκλήσεις των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη διαχείριση των ηλεκτρονικών αρχείων». Το κείμενο επεξεργάστηκαν οι αρχειονόμοι της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ., κ.κ. Βασιλική Δελέγκου, Ελένη Μαμμά και Γεωργία Τσούρη και παρουσιάστηκε από την κ. Γεωργία Τσούρη.
Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, δεδομένων των συγχαρητηρίων ηλεκτρονικών και προφορικών μηνυμάτων που δέχθηκε η Υπηρεσία, καθώς και, με το κλείσιμο της συνάντησης, με την ομιλία του νέου Προέδρου του DLM FORUM FOUNDATION κ. Zoltan Szatucsek, ο οποίος συνεχάρη τα Γ.Α.Κ., συνολικά, για οργανωτική διαδικασία και προσπάθεια. Συγχαρητήριο μήνυμα, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, απεστάλη, επίσης, τόσο από τον νέο Πρόεδρο του DLM FORUM FOUNDATION κ. Zoltan Szatucsek, όσο και από τον απερχόμενο πρόεδρο του DLM FORUM FOUNDATION, κ. Jon Garde.