Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας
Το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου εξειδικεύεται σε ζητήματα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας, Μουσειολογίας και γενικότερα της επιστήμης της Πληροφορίας. Άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1993-1994 και σκοπό έχει την άρτια θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των φοιτητών του σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την θεωρία του βιβλίου, των αρχειακών τεκμηρίων, των αντικειμένων μουσειακής αξίας και γενικά της πληροφορίας και των πληροφοριακών συνόλων, σε συμβατική ή ψηφιακή μορφή, καθώς και με την δημιουργία, οργάνωση, ταξινόμηση, διαχείριση και αξιοποίηση συλλογών βιβλιακού, αρχειακού ή άλλης μορφής υλικού και πληροφοριών. Απώτερος σκοπός είναι η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού που είναι απαραίτητο για την στελέχωση των πάσης φύσεως, δημόσιων και ιδιωτικών, βιβλιοθηκών, αρχειακών υπηρεσιών, μουσείων, κέντρων τεκμηρίωσης και υπηρεσιών πληροφόρησης.
Πέραν των ειδικών γνώσεων και δεξιοτήτων το Τμήμα παρέχει στους φοιτητές του γνώσεις γενικής παιδείας και γνώσεις πληροφορικής, που θεωρούνται απαραίτητες για τη συγκρότηση επιστημόνων ικανών να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν σωστά τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, τόσο ως επαγγελματίες, όσο και ως ερευνητές σε σχετικούς επιστημονικούς τομείς.
Εγκαταστάσεις:
Το Τμήμα στεγάζεται στο δεύτερο όροφο του νεόδμητου και σύγχρονου κτηρίου του Ιονίου Πανεπιστημίου στη διεύθυνση Ιωάννου Θεοτόκη 72. Στις σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις συμπεριλαμβάνονται τέσσερις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες διδασκαλίας, τα γραφεία των διδασκόντων, η Γραμματεία, δύο εργαστήρια πληροφορικής και τρία εργαστήρια ερευνητικών και εκπαιδευτικών αναγκών του Τμήματος.
Επίσης, μαθήματα διεξάγονται στα δύο αμφιθέατρα, το οποία βρίσκονται στο ισόγειο του κτηρίου.
Τα εργαστήρια πληροφορικής του Τμήματος είναι πλήρως εξοπλισμένα με υπολογιστές, εκτυπωτές και σύγχρονο περιφερειακό εξοπλισμό. Ακόμα, δια των συστημάτων του εργαστηρίου πληροφορικής, παρέχεται πρόσβαση στο δίκτυο του Πανεπιστημίου και σε πληθώρα επιπρόσθετων υπηρεσιών (πρόσβαση στο Διαδίκτυο, πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες του συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, HEAL-Link κ.ά.).
Τα εργαστήρια του Τμήματος διαθέτουν ειδικό επιστημονικό προσωπικό για την υποστήριξη εργασιών και την ομαλή λειτουργία τους.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης
Το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είναι το παλαιότερο Τμήμα στο γνωστικό πεδίο της επιστήμης της Πληροφορίας και αποτελεί φυσική μετεξέλιξη του ομοειδούς τμήματος, που λειτούργησε στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας από το 1977 έως το 2018.
Το Τμήμα στοχεύει στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης με απώτερο σκοπό τη δημιουργία Αρχειονόμων, Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης με υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων.
Οι σπουδές στο Τμήμα περιλαμβάνουν όλους τους κλάδους των παραδοσιακών επιστημών της Πληροφόρησης (Βιβλιοθηκονομία, Αρχειονομία, Μουσειολογία, Τεκμηρίωση), οι οποίοι με την καθοριστική επίδραση της τεχνολογίας, ενοποιούνται στο ευρύτερο πλαίσιο της Διαχείρισης των Πληροφοριών (Ιnformation Μanagement). Αντικείμενό της, ο εντοπισμός, συγκέντρωση, επεξεργασία, οργάνωση και διάθεση των πληροφοριών, ανεξαρτήτως του υλικού υποστρώματος στο οποίο είναι καταγραμμένες.
Ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις, το Τμήμα εξετάζει σε ένα ενιαίο θεωρητικό και εφαρμοσμένο πλαίσιο την πολιτιστική, επιστημονική αλλά και τη διοικητική, επιχειρηματική πληροφόρηση, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες.
ΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης
Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης ιδρύθηκε το 1984.
Οι σπουδές στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας καλύπτουν το γνωστικό αντικείμενο της αναζήτησης, συλλογής, επεξεργασίας, οργάνωσης, διαχείρισης και διάδοσης των πληροφοριών, καθώς και των μέσων καταγραφής της γνώσης, με έμφαση στη χρήση της τεχνολογίας της πληροφόρησης. Καλύπτουν, επίσης, μεθόδους οργάνωσης και διοίκησης βιβλιοθηκών και υπηρεσιών πληροφόρησης στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.
Επιπλέον, το Τμήμα παρέχει σε ενδιαφερόμενους φορείς συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας βιβλιοθηκών.