Τo Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσ/νίκης και το ΓΑΚ-ΙΑΜ Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, σχεδίασαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένας χάρτης, ένα νόμισμα, μια ιστορία για την ελευθερία», για μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης του ΑΜΘ «Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021]».
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει στα άφθονα αρχαία ελληνικά και μεσαιωνικά νομίσματα και μετάλλια που σκόρπισε ο Ρήγας σε κάθε κενό χώρο της μεγάλης Χάρτας της Ελλάδος, «προς αμυδράν γνώσιν της Αρχαιολογίας».
Στο πλαίσιο της ίδιας συνεργασίας, το ΑΧαΚ παρουσιάζει μία σειρά ψηφιακών παιχνιδιών και φύλλων εργασίας, καθώς και συνοδευτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό, που απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η σειρά αυτή των δραστηριοτήτων αποσκοπεί σε μία γνωριμία με τη Χάρτα της Ελλάδος, το μεγάλο αυτό μνημείο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ένα εκπαιδευτικό εργαλείο υψηλής αισθητικής αξίας που ζέστανε ψυχές, κινητοποίησε το μυαλό, έδωσε όραμα και τελικά συνέβαλε με τον τρόπο της στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας το 1821.
Δείτε τα διαδικτυακά παιχνίδια στην ιστοσελίδα του ΑΜΘ,